Ege Postası
Geri

İZNERJİ’de büyük TİS töreni: Yüzde 46 zam için imzalar atıldı 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) arasında İZENERJİ işçileri için yaklaşık 6 süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerine bugün son nokta konuldu. Geçtiğimiz haftalarda mutabakat sağlanan sözleşmenin imzaları bugün düzenlenen törenle atıldı.
İZNERJİ’de büyük TİS töreni: Yüzde 46 zam için imzalar atıldı 
Haberler / İzmir
1 Temmuz 2021 Perşembe 14:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) arasında İZENERJİ işçileri için devam eden Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde sona gelindi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile sendika bugün düzenlenen törenle arasında imzalar atıldı.

İzmir 2 Nolu Genel-İş Şubesi bünyesinde bulunan İZENERJİ personelleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında gerçekleştirilen TİS sürecinde  geçtiğimiz haftalarda üyeler ile sendika arasında gerilimler yaşanmış ve işçilerin belediye tarafından yapılan önerileri kabul etmemesi nedeniyle süreç tıkanmıştı.

İşçilere her ay maaşlarında taban ücrete yüzde 30.20 oranında, sosyal haklarda da yüzde 16 olmak üzere toplamda yüzde 46 zam teklifi olduğunu duyurulmuştu. Zam önerisinin açıklamasının ardından çalışanlar ikiye bölünmüş, bir kısım işçi zammın kabul edilmesi gerektiğini savunurken, işçilerin büyük bir çoğunluğu ise teklifin kabul edilmemesi yönünde tepki göstermiş ancak sonrasında uzlaşı sağlanmıştı.

1 Temmuz itibariyle yasakların tamamen kalkmasıyla birlikte anlaşmaya varılan TİS süreci için imza töreni düzenlendi. Törene, İzmir Büyükşehri Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra Disk Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel-iş Genel Başkanı Remzi Çalışkan ve DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı katıldı.

“İZMİRLİLER LİYAKATSİZ YÜKSELMELERİ İSTEMİYOR”

İmza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sözleşmenin birçok ilki barındırdığına dikkat çekerken kazanımların ortak başarı olduğuna vurgu yaptı. Yıl sonundan itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesinin her çalışanı için geçerli olacağının altını çizen Başkan Soyer, "İZENERJİ ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında başlayan sözleşmeyi çalışanlar açısından büyük kazanç ile sonlandırmaktan dolayı büyük bir sevinç içindeyiz. TİS'de çalışanlarımızın hak ettiği çok güzel bir sözleşme ortaya çıktı. Bu sözleşme ile taban ücretlere yüzde 26 ila 30 arasında zam yaptık. Sosyal haklarda ise yüzde 16'ya varan zam yaptık. Bu zam ile ülkemizdeki geçim sıkıntılarına karşı emekçilerimizi ve ailelerini umarım rahatlatmışızdır. Bu TİS pek çok ilki de içinde bulunuyor. Sözleşmeye ilk defa engelli çocuğu olan çalışanımıza  bin 200 TL yarım yapılmaya başlandı. Böylece enflasyon artışları karsısında çakışanların refahını korumaya çalışıyoruz. Ortalama 7 bin 235 tl ila 7 bin 500 TL arasında ücret alacak. Göreve geldiğimiz günden itibaren eşitsizliklere karşı sizlerle birlikte omuz omuz mücadele edeceğime söz vermiştim. Belediyemizin şirketlerinde tamamladığımız TİS ile bugün bu sözümüzün arkasında güçlü bir şekilde duruyoruz ve arkasında durmaya devam ediyoruz. Elbette ki gideceğimiz yol daha var.  İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanları, bu yıl sonundan itibaren hangi kurumda çalışırsa çalışsın eşit işe eşit ücret. İzmirliler, liyakatsiz yükselmeleri, ülkenin refahından bir avuç insanın faydalanmasını istemiyor ve karşı çıkıyor. Toplumdan gelen bir dip dalga var bu siyasi durumu değiştirdi ve değiştirmeye devam ediyor. Gençlerin, kadınların emeççilerin haklı taleplerini savunduk . Yelkenlerimizi aşağıdan yükselen değişim rüzgarını alacak şekilde ayarladık. Bu sözleşme ortak başarımızıdır. Tek yürek olarak yol yürüdük, yürümeye devam edeceğiz.  Birleşe birleşe TİS'i yaptık, ancak genel başkanın söylediği gibi birleşe birleşe mücadele şimdi başlıyor. Emek en yüce değerdir. Kuracağımız memleket emeğin en yüce değer olduğunu kabule den bir memleket olacak. O günleri görmek için omuz omuz birlikte çalışmaya, ter dökmeye devam edeceğiz. O güzel geleceği sizlerin elleri ile hep birlikte kuracağı” dedi.

“AKP İKTİDARI BÜTÜN POLİTİKALARINI BİR AVUÇ SERMAYEYİ SEKİLENDİRMEK İÇİN KULLANDI”

Törende konuşan DİSK Genel Başkanı Aruz Çerkezoğlu, İstanbul Sözleşmesi’nin feshi ve pandemi üzerinden iktidarı sert bir dille eleştirdi ve "Bugün burada 10 bin işçi arkadaşımızı kapsayan İZENERJİ'de çalışan arkadaşlarımız için imzalanan TİS için buradayız. Bu zor zamanlarda bu sözleşmeler önemli. Bugün 1 Temmuz. Bundan 10 yıl önce TBMM'nin kararı ile güvenci altına alınan ancak bir süre önce bir gece yarısı kararnamesi ile fesih edilen İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesine karşı çıkan kadınların sokakta olduğu gün. Kadın kenti İzmir'den diyoruz ki ‘Bütün kazanımlarımıza bedeli ne olursa olsun sahip çıkacağız’. İstanbul sözleşmesi bizimdir. Buna sonuna kadar sahip çıkacağız. Bunun için işyerlerinde, alanlarda, sokaklarda kadınlar olarak omuz omuza mücadele edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi'nde bütün kazanımlarımız da emek mücadelesinin sınıf mücadelesinin tüm kazanımlarına da sonuna kadar sahip çıkacağız. Bunun sözünü veriyoruz. Bugün 1 Temmuz gündem yoğun. Pandeminin başından itibaren hepimizin bunaldık, sıkıldık. Bugün normalleşme adı altında hükümetin aldığı kararlarla pandeminin başından itibaren gerilen kararın sonlandırıldığı gün. AKP iktidarı salgının ilk gününde itibaren bütün politikalarını bir avuç sermayeyi sekilendirmek için kullandı.  Bugünde normalleş adı altında son derece sınırlı olan sosyal önlemler, istisna çıkarma yasağı basta olmak üzere sonlandırıldı. Türkiye tarihinin ne büyük gelir kaybının yaşandığı bu dönem politikalar yoksullukta ve işsizlikte tabloyu daha da ağırlaştırdı. 10 milyon işsiz ile, kapanan işyerleri ile, imdat çığlıkları veren küçük esnafla pandemi devam ediyoruz. Bu nedenle devleti yöneten siyasi iktidarı sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz. Ücretsiz dayatmasına son verilmesi gerekiyor. Asgari ücretlilerin kesinti ücretlerinin ödenekten karşılanmalı. EN düşük emekli ücretinin asgari cürete çekilmesi gerektiğini söylüyoruz. Hiç kimse bize demesin ki bu önlemler için kaynak yok. Kaynak biziz" diye konuştu.

“İŞÇİNİN EMEKÇİNİN ALIN ERİNİ YAĞMALANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

İşçinin emeğine ve haklarına sahip çıkmak için her zaman mücadele edeceklerini belirten Çerkezoğlu "Bu ülkenin en zor günlerinde bile çalışan emekçilerin alın teridir kaynak. Eğer siz işsizlik fonundaki kaynakları patronlara aktaramazsanız kaynak var. Milyonlarca issizlik ve yolsuzlukla boğuşurken, yandaş  üçer beşer maaş bağlamazsanız kaynak var.  Halkın büyük bölümünün karşı olduğu, seçilmiş belediye başkanının uygun bulmadığı Kanal İstanbul'u inadına dayatmazsanız kaynak var.3-5 müteahhit adına bu ülkenin kaynaklarını söke söke alma planları yapmazsanız kaynak var. Buradan bir kez daha sesleniyorum, yağma yok. Bu ülkenin işçisinin emekçisinin alın erini yağmalanmasına izin vermeyeceğiz. Bu ülkenin kaynaklarını söke söke yapma alma planlarına karşı direne direne sahip çıkacağız. Emeğimizi de ekmeğimizi de memleketimiz de hiç kimseye bırakmayacağız.İktidar sonrası Türkiye'nin nasıl bir Türkiye olması yönünde bir tartışmalar var. Bunlar hayırlıdır, bunları sürdürmek lazım.S on yaptığımız genel kurulda da söylediğimiz gibi, artık bu sistemin tüm dünyada da  ülkemizde de bütün dünya haklarına vaat edeceği hiçbir şey kalmamıştır. Bugün mafyaların, yapmacı müteahhitlerin değil emekçilerin Türkiye'sini omuz omuza kurma günüdür.  Bu yüzden bundan mücadelenin kenti İzmir'den bir kez daha hodri meydan diyoruz" ifadelerini kullandı.

“ÜLKEYİ, ÇETE-MAFYA-SİYASET ÜÇGENİNDEN BİZ İŞÇİLER OLARAK TEMİZLEYECEĞİZ”

Sözleşmenin her aşmasının şeffaflık ilkesi gözetilerek tüm üyelerle paylaşıldığına dikkat çeken DİSK İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız, ülkenin mevcut siyasi iklimine de gönderme yaptı ve “Daha önceki sözleşmelerimizde olduğu gibi bu sözleşmelerin de hazırlanmasından tutun görüşmelerine kadar her aşmayı siz üyelerimizle paylaşarak yolumuza devam ettik. 10 bine yakın üyesi olan bir sendikal aileyi bir arada tutmayı bir arada tutmayı öncelik olarak gözeterek aylar süren emek ve sabırla, taleplerimize en yakın olan sözleşmeyi imzalamak için hep birlikte mücadele ettik. Bir yandan pandemi bir yandan deprem, sel felaketi ve ekonomik kriz derken her geçen gün ağırlaşan yaşam koşulları karşısında emeğimizin ve alın terimizin karşılığını alabilme adına hep beraber emek harcadık. Verilen hiçbir emek ve mücadele boşa değildir. Bugün imzaladığımız toplu sözleşme, emeğin ve mücadelenin güzel bir sonucudur. Aslında bu sözleşme, son bir yıl içerisinde 696 KHK ile AKP iktidarı tarafından sözde kadro verme vaadiyle çerçeve toplu sözleşmesine mahkum edilen ve bir daha 1 Temmuz 2020’de İBB bünyesinde bulunan ve daha sonra İZENERJİ’ye aktarılan yaklaşık 4 bin üyemizin ikinci toplu sözleşmesidir.  Dolayısıyla AKP iktidarının taşeron işçilerine vermediği kadroyu tam bir yıl önce Büyükşehir Belediyemiz verdi. Evet sendikal sorumluluklarımız gereği, toplu sözleşmelerde bizler belediye yöneticilerimizi işverenimiz olarak görür, taleplerimiz için mücadele eder ve zaman zaman da karşı karşıya geliriz. Sınıf mücadelesinin doğasında vardır bu. Toplumsal ilerlemenin, demokrasinin, adaletin ve özgürlülerin gelişmesini sağlayan en temel mücadele sınıf mücadelesidir. Toplu sözleşme mücadelemiz bugün içi bitmiştir. Ancak daha büyük ve daha önemli mücadele gündemleri hepimizin omuzlarındadır. Ülkenin nasıl bir süreçten geçtiğini hepimiz biliyoruz. Daha düne kadar iktidarın en büyük destekçilerinden olan Peker’in yayınlamaya başladığı videolarla sermaye-devlet- mafya ilişkilerinin kirli ilişkilerini bir kez daha görmüş olduk. Milletvekilleri, bakalar, oğulları, damatları, gazete patronları ve mafya kokuşmuş düzenin çarklarını döndürüyorlar. İşte bu karanlık ve kokuşmuş ilişkilerin bir parçası olarak ilimizde eli kanlı biri tarafından sürekli kolluk kuvvetlerinin gözetimindeki HDP il binasında güpe gündüz bir saldırı gerçekleşti. Tetiği çeken kadar çektirenler de bellidir. Demokrasi standartlarında Türkiye ortalamasının üzerine olan ilimizin bu katliamlar için seçilmesi tesadüf değildir. Deniz Poyraz’ın katli muhalefetin ve hak arayanların sesini kısma mücadelesidir. O yüzden bir kez daha sesleniyoruz. Siyasi tüm cinayetlerin arkasındaki güçlerin ve gerçeklerin açığa çıkarılması, sorumluların hesap vermesi ve halka karlı ilenen suçların sorumlularının yargılanması için hep birlikte mücadele edeceğiz. Özgürlük mücadelesini yükselterek ülkeyi, çete-mafya-siyaset üçgeninden biz işçiler olarak temizleyeceğiz” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası